Hruškový dort inspirovaný větrníkem
Pracovní postup
Heru dáme ztuhnout do mrazáku. Mouku s cukrem prosijeme na vál. Přidáme vejce. Nastrouháme ztuhlou Heru. Rychle, ale důkladně vypracujeme hladké těsto. Zpočátku používáme ke smíchání špachtli, pak propracujeme rukama, ale co nejrychleji, aby těsto nezteplalo, jinak zůstane i po upečení tvrdé a nerozleží se. Těsto zabalíme ho do fólie a necháme odležet v chladu 30 minut.
Mezitím připravíme základ karamelového krému. Krupicový cukr (100 g) roztavíme na mírném ohni na pánvičce na karamel. Opatrně postupně přiléváme 2 dcl smetany, která má pokojovou teplotu. Za stálého míchání rozvaříme a odstavíme z ohně. Ve zbylé smetaně rozmícháme pudinkový prášek a žloutek a mírně zahřejeme. Přilijeme smetanový karamel a za stálého míchání uvedeme do varu. Vaříme 2 asi minuty, až pudink zhoustne. Za častého míchání necháme vychladnout.
No a to už je čas na těsto. Rozválíme ho na kulatý plát a vyložíme jím koláčovou formu (zbytky těsta dáme ve fólii zpět do chladu lednice – ještě se budou hodit). Vytvoříme zvýšený okraj. Na těsto položíme alobal a zatížíme ho fazolemi. Předpékáme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Pokud zrovna nemáte doma fazole, propíchejte těsto alespoň vidličkou, aby se tolik nekroutilo.
Připravíme hrušky: oloupeme je, zbavíme jader a nakrájíme na plátky silné asi půl centimetru. Pokapeme je šťávou z půlky citronu, aby nezhnědly. Předpečený korpus potřeme marmeládou a naskládáme na něj připravené hrušky. Posypeme je cukrem a skořicí. Dáme dopéct při 180 °C ještě asi 25 – 30 minut. každá trouba je jiná, takže hlídáme, až budou okraje zlatohnědé.
Dokončíme karamelový krém. Vychladlý základ rozšleháme ručním mixérem, postupně po částech přidáváme moučkový cukr (50 g) a vanilkový cukr a nakonec změklé máslo. Vyšleháme na hladký krém, který dáme chladit do lednice.
Připravíme pudinkový krém: do tvarohu zašleháme ručním mixérem cukr a vanilkový cukr, poté pudink bez vaření. Postupně přiléváme mléko, až dosáhneme požadované konzistence. Vyšleháme na hladký krém, který také dáme chladit do lednice.
Hotový dortový základ necháme vychladnout – napřed ve formě, pak na mřížce. Mezitím využijeme uvolněnou troubu a vrátíme se ke zbylému kousku těsta. Vyválíme ho na placku, ze které vykrájíme malá kolečka o velikosti piškotů, třeba víkem od PET lahve. Nasázíme je na pečicí papír a rychle upečeme dozlatova – hlídáme, trvá to řádově minuty! Horké obalíme v troše moučkového cukru a necháme vychladnout.
Nakonec blanšírovaná hruška: měla by být tvrdá a zdravá. Oloupeme ji vcelku, necháme na ozdobu stopku. Připravíme rozvar: v malém kastrůlku rozpustíme ve vodě (tolik, aby se do ní hruška celá ponořila) cukr, přidáme citron a koření a 2 minuty vaříme, aby koření pustilo vůni. Pak opatrně vložíme celou hrušku a blanšírujeme podle velikosti 1–2 minuty. Poté hrušku vytáhneme na lžíci a rychle zchladíme pod tekoucí studenou vodou.
A blížíme se k závěru. Na vychladlý korpus navrstvíme 2/3 pudinkového krému, posázíme ho upečenými kolečky těsta, překryjeme zbytkem krému, kterým potřeme i boky zákusku, a vše uhladíme nožem. Na pudinkový krém přijde karamelový, opět ho navrstvíme a uhladíme. Vezmeme vidličku a ozdobíme celou plochu dortu vlnovkami. Okraje posypeme čokoládovými hoblinami a doprostřed posadíme blanšírovanou hrušku.
A teď to nejdůležitější a nejtěžší: Dost necháme rozležet v lednici alespoň 2 hodiny, nejlépe přes noc. Vy, kdo máte doma tak mlsnou rodinu, jako já, víte, proč je to takový problém :)